Európai Agroökológia Fórum 2023

Európai Agroökológia Fórum 2023: Összetartó mozgalmak a rugalmasan ellenálló élelmezési rendszerekért

2023. november 16–18., Gyöngyös, Magyarország

Az Európai Agroökológiai Fórum egy háromnapos, személyes részvétellel zajló rendezvény, amely 200-300 résztvevőt hív meg Európából és azon túlról, hogy dinamikus és interaktív párbeszédet folytassanak kulcsfontosságú európai politikai kérdésekről. Az agroökológiában érdekeltek és a közösség képviselői – gazdák, termelők, földművesek, kutatók, társadalmi mozgalmárok, civil szervezetek, európai törvényalkotók – találkoznak, hogy megvitassák a legégetőbb kihívásokat és megoldási javaslatokkal szolgáljanak a jelen mezőgazdasági és élelmezési rendszereiben.

A különböző mozgalmakból és területekről érkező érdekeltek összefogásával olyan szinergiákat kívánunk létrehozni, amelyek példaértékű modellt állítanak fel az agroökológiai átmenet megkönnyítésére Európában, elismerve a mozgalom globális hatókörét. Az európai kontinens változatos éghajlati, társadalmi-gazdasági és kulturális körülményeihez igazított, célzott szakpolitikai döntésekkel támogatott helyi megoldások egy olyan, az éghajlatváltozásnak jobban ellenálló, biológiailag változatos Európát hozhatnak létre, amelynek középpontjában a környezeti és társadalmi igazságosság áll.

A fórum címe, “Összetartó mozgalmak a rugalmasan ellenálló élelmezési rendszerekért” azt jelenti, hogy célunk a nemnövekedés, az agroökológiai és a klímavédelmi és társadalmi igazságossági mozgalmak közötti párbeszéd segítése, miközben arra fókuszálunk, hogyan tudják ezek a törekvések erősíteni és kiegészíteni egymást, a regeneratív jövő kirakósának darabjaiként.

kép1

A Magyar Agroökológiai Hálózat Egyesület segítségével a magyarországi, Gyöngyösön idén megrendezésre kerülő Európai Agroökológiai Fórum szándékunk szerint felhívja a figyelmet a közép-kelet-európai régió agroökológiai gazdagságára, és szorosabb szövetségeket hoz létre a vidéki környezetbe helyezett agroökológia egységei -a tudomány, a gyakorlat és a mozgalom- különböző szereplői között.

A Magyar Agroökológiai Hálózat egy olyan érdekképviselet, transzdiszciplináris és nemzedékeken átívelő hálózat, melynek célja, hogy összekösse és megerősítse azokat, akik az agroökológiában dolgoznak. Találkozási pontként, tudásteremtő és -megosztó közösségként, valamint érdekképviseleti szervezetként is szolgál számukra. A Hálózat hosszú távú célja, hogy közös munkával és mozgalom-építéssel elősegítse a hazai és nemzetközi gyakorlatok és irányelvek agroökológiai átalakítását, az élelmiszer-önrendelkezés megvalósítását, valamint közös munkával egy társadalmilag, gazdaságilag és környezetileg fenntartható és megújuló mezőgazdaságot hozzon létre – beleértve a termelési, feldolgozási és kereskedelmi tevékenységeket – Magyarországon és azon kívül is.

A 2023-as Fórum a fókuszában – egy gazdag és inspiráló menetrenddel – a következő témakörök állnak:

1. Középpontban a talaj

 • Élő talajok: Az agroökológia ereje a talaj egészségéért és az éghajlatváltozás mérsékléséért
 • ‘Egy egészség megközelítés’ (One Health): A gazdálkodási gyakorlat, a talaj, az állatok és az emberek egészsége közötti kapcsolat

2. Agroökológia és stratégiai szövetségek

 • Az agroökológia szerepe a stratégiai szövetségek kialakításában: a hálózatok szerepe az agroökológia kiterjesztésében
 • Mi a közös bennünk? Az agroökológia, a biogazdálkodás, a regeneratív mezőgazdaság és a permakultúra párhuzamosságai.
 • Valódi inkluzivitás: a nemek közötti egyenlőség és a nemek közötti átjárhatóság fontossága az agroökológiai átmenetben
 • Az agroökológia és más mozgalmak (nemnövekedés, klímamozgalom, stb.) összekapcsolása

3. Kihívások és lehetőségek a politika és a helyi kormányzás terén

 • A földhöz való hozzáférés: innovatív megoldások fontossága a fiatalok és az új gazdálkodók számára
 • Az első lépések az agroökológiai átmenet felé (szakpolitikai relevancia: a növényvédőszer-használat csökkentése, tápanyagkörforgás)
 • Közös élelmezési rendszerekre vonatkozó megközelítés: több ágazatot átfogó stratégia elfogadása a szakpolitika kidolgozásához (szakpolitikai relevancia: a növényvédőszer-használat csökkentése, tápanyagkörforgás) Fenntartható Élelmezési Rendszerek törvény)
 • A KAP következő reformja: Utolsó esély a status quo megtörésére az éghajlati katasztrófa előtt?
 • Példák a helyi kormányzás támogatására az agroökológiára való áttérés során
 • Milyen válaszokat ad az agroökológiai mozgalom a populizmus térnyerésére Közép-Kelet- Európában?

4. Az átmenet útjai a megfelelő technológia és a hagyományok tiszteletben tartásán keresztül

 • Agroökológia és digitalizáció
 • Az oktatás és a szaktanácsadás átalakítása: a felülről lefelé irányuló tudásátadástól a gazdálkodóktól a gazdálkodóknak szóló horizontálisabb megközelítések felé
 • Innovatív gazdálkodási technikák az európai mezőgazdaság rugalmas alkalmazkodóképességének elősegítésére
 • A hagyományos mezőgazdasági tudás és növényfajták helyreállítása és értékelése (szakpolitikai relevancia: új genomikai technikák)

** Tekintse meg a programot**

CSATLAKOZZ A 2023-AS EURÓPAI AGROÖKOLÓGIAI FÓRUMHOZ!

Jelentkezz, hogy biztosítsd a helyed Európa vezető, regeneratív gazdálkodással foglalkozó tudósai, kutatói, szakértői, törvényhozói, újítói és úttörői között! Az Agroecology Europe elkötelezett a változatosság mellett annak minden formájában, beleértve a gender, rassz, szexuális irányultság, társadalmi osztály, életkor, fizikai képességek, kulturális háttér és etno-vallási hovatartozás kérdését is. Szeretettel várunk minden, az agroökológiai tanulási folyamat bármely állomásáról érkező, bármilyen társadalmi és szakmai háttérrel rendelkező jelentkezőt. A jelentkezési lapot itt éri el

kép2

Minden jegytípus teljes körű belépést biztosít a plenáris ülésekre, a műhelymunkákra és az előadásokra. Mivel az étel van a fórum középpontjában, így a legnagyobb örömünkre szolgál, hogy meghívhatunk a helyi gazdák által biztosított terményekből helyben elkészített ételekre. Kapcsolódjunk az ételeken keresztül, miközben eszmét cserélünk és inspiráljuk egymást. A regisztrációs díj tartalmazza az ebédeket az 1. és 2. napon, valamint a vacsorát az 1. napon és az aperitivot a 2. napon. Az utazás és a szállás megszervezése mindenkinek egyéni felelőssége.

Ne csak mondd, csináld is! A természethez való közelkerülés és a gazdálkodók prioritásainak megismerése a 3. napon kerülnek terítékre, mely során meglátogatunk helyi agroökológiai szemléletű gazdaságokat, termelőket. Add hozzá ezt az opcionális programot a jelentkezésedhez és legyél részese egy teljes tanulmányútnak, nézd meg közelről, hogy működik az agroökológia Magyarországon! Személyszállítás és ebéd az árban!

További információ az európai agroökológia fórumokról

Minden második évben az Európai Agroökológiai Szövetség helyi gazdákkal, egyetemekkel, társadalmi mozgalmakkal, regionális szervekkel és más civil szervezetekkel karöltve megszervezi a Fórumot, hogy támogassa az eszmecserét, az észervételeket és az alulról szerveződő párbeszédeket. Az első három Fórumot – 2017 Lyon, Franciaország, 2019 Heraklion, Görögország és 2021 Barcelona, Spanyolország – valamint az első Európai Ifjúsági Agroökológiai Fórumot – 2022 Rambouillet, Franciaország – követően idén a Fórum Magyarországra, Gyöngyösre látogat.